Pages

11 Aralık 2014 Perşembe

Sony'nin başı neden hacker'lardan kurtulmuyor?

Son olarak film bölümü hack'lenen Sony'nin siber güvenlik konusunda kendisini yeterince koruyamadığı bir gerçek. Son hack, tarihe geçecek kadar büyük ancak bu durum, Sony için bir ilk değil ve açıkçası son olacak gibi görünmüyor.

 Sony'nin geçmişine baktığınızda hack olaylarının 2005'e dayandığını görüyorsunuz. Bu sırada firmanın sadece kendini korumakta yetersiz olduğunu değil, IT departmanının kararlarının da son derece kötü olduğu gözünüzden kaçmıyor. Sophos'tan kıdemli güvenlik danışmanı Chester Wisniewski, Sony'nin hacker'lar için ciddi bir hedef olduğunu, "firmanın hacker'ların hoşuna gitmeyecek her şeyin temsilcisi olduğunu" söylüyor.

 Bu yazımızda Sony'nin son senelerde yaşadığı saldırıları, nedenlerini ve yaşananları hatırlamak, size de hatırlatmak istedik. İşte Japonya merkezli devin 2005'ten bu yana başına gelen en büyük hack olayları.

 2005: DRM'ler CD'lere girdi

 2005'te müzik endüstrisi, CD'lere para ödemeden onları kopyalayan insanlar için bir çare ararken Sony, dijital hak yönetimi konusunda agresif bir yol izlemeyi tercih etti. Sony BMG, CD'leriyle birlikte temelde bir çift zararlı kopya koruma yazılımı sunmaya başladı. Bu programlar, aslında bilgisayarınızdaki işletim sistemini CD'yi kopyalamasına engel olacak biçimde modifiye eden rootkit'lerdi.

 Yazılım bununla da kalmayıp Sony'ye dinleme verilerinizi gönderiyordu. Arka planda durmaksızın çalışan yazılım, bilgisayarınızın kaynaklarını da tüketiyordu ve onu kolayca kaldırmanın bir yolu yoktu. Daha da kötüsü rootkit'ler, PC'inizi saldırılara açık hale getirebiliyordu. Sony BMG, iki senelik bir sürede bu yazılımın bulunduğu 22 milyon CD satmıştı.

 Yazılımın neden olduğu skandal, Bush yönetiminin ve FTC'nin ilgisini çekecek kadar büyüdü. Sony'ye birden fazla dava açılırken hacker'lar da işe dahil oldular. Sony'nin hacker'ları kızdırması pek iyi olmadı çünkü hacker'lar kızdıkları şeylere kafayı takabilmeleriyle tanınıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder