Pages

11 Aralık 2014 Perşembe

İnterneti tehdit eden korkular

Dünyada 7 milyardan fazla insan var ve bunların %40'ı hergün online oluyor. Üstelik bu oran her geçen gün artıyor. Günlük yaşamımız, ticaretimiz, resmi işlemlerimiz, iletişim, sağlık, ulaştırma veya başka yaşamsal sistemlerimiz artık hep temelinde internet bulunan sistemlerin çalışmasıyla ayakta duruyor. Bir zamanlar toplumları ayakta tutan temiz su, tarım ve hayvancılık gibi bugün de internet, dünya medeniyetinin ayakta kalması için gereken en önemli kaynakların arasına girmiş durumda.

 Bu derece önemli olan interneti yeterince koruyabiliyor muyuz? Aslında insanlık onun ne kadar kırılgan olduğunun henüz yeterince farkına varmış değil. İnternetin önünde öylesine tehlikeler yer alıyor ki, bugün internetin dünya çapında çökmemesi ve medeniyetimizi karanlıkta bırakmaması tamamen şansa kalmış diyebiliriz.

 Peki, İnternetin geleceğini tehdit eden bu büyük tehlikeler nelerdir?

 512k Router Sorunu

 Terörist saldırılar, büyük depremler, savaşlar, dev yangınlar internetin önünde her zaman büyük bir tehlike ancak internetin çökmesi için bu kadar büyük dramatik olayların yaşanması gerekmiyor. Sadece şu anda internet alt yapısında bulunan milyonlarca eski router bile her an dünya çapında bir çöküşün sebebi olabilir. İntertnet trafiğinin rotasını yöneten 512k limiti olan router'lar nedeniyle bu yıl çok sayıda internet sitesi çöktü ve siteleri yeniden ayağa kaldırmak için pahalı donanım güncellemeleri gerekti. Bu güncellemelerin milyonlarca eski router için yapılması ise hem maddi hem de fiziksel koşullar nedeniyle o kadar kolay değil.

 Dünyada 500.000 civarında internet rotası bulunuyor ve bunlara her hafta 1000 yeni rota ekleniyor. Tüm bu rotalar router cihazları tarafından yönetiliyor. Dolayısıyla router'lar çöktüğünde, internette toplu çöküşler yaşanıyor. Mevcut router'ların çoğu eski IPv4 protokolünü destkeliyor ve yeni IPv6 protokolünün tam anlamıyla hayata geçebilmesi için de bu donanımların güncellenmesi gerekiyor. Ne yazık ki, pek çok kurum, bu soruna karşı gardı açık yakalandı ve ellerindeki eski router'lar ile "Allah'a emanet şekilde" çalışmaya devam ediyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder